Tidigare odlingsår

Odlingarna 2012

MARS: I början av mars sådde vi purjolök ca 1500 st. De har tagit sig bra och fram till början av maj har vi klippt och gödselvattnat dom två gånger.

Vi har även sått tomater, chili och paprika i början av mars.

MAJ: I början av maj har vi fått vår sättpotatis. Det kommer att bli sorterna

Sava, rund fast; Ditta, rund fast;

Amandie, fransk halvmandel; Cherie, delikatesspotatis;

traditionell mandel; Marine, tidig rund.

Princess, färskpotatis

De flesta sorterna ligger i groningslådor i växthuset.

I maj kommer vi att jobba för fullt med förberedelse för bygge av lager som även kommer inrymma packeri och tvätt. För att kunna bygga maskinhall behöver vi även göra klart vår grusplan. Vi behöver naturligtvis vatten till lagerbyggnade och det ska också vara klart vid buggstart i juni.

För att göra det hela lite kompliserat men bra kommer vi anlägga en damm med förbrunn för att ta reda på tvättvattnet. Vattnet kommer att användas för bevattning av grönsakerna.

Händer så mycket i år! Vi har haft fullt upp även under juni med att förbereda gårdsplanen för byggnad av lagerbyggnad och maskinhall.

I början av juni lyckades vi få ner morots- , palsternacks- ,kålrots och röbetsfrön.

Men potatisen fick vänta till midsommar innan den var i jorden, kanske var lika bra med tanke på hur blött det var i marken. Vi har tagit ny mark i bruk för potatisen och det fanns en hel del sten som vi fick plocka med grävare innan det gick att sätta.

Veckan efter midsommar har vi planterat kålplantorna (broccoli, vitkål och blomkål).

I början av juli har försådd persilja, sallad, fänkål, bryböna, skärböna och vaxböna kommit i jorden.

Vi har fått ta emot Kalix Kommuns Miljöpris 2011

p2060184.jpg

Händelser i odlingarna

20/3 2011: Vi har precis börjat så frö, först ut är Purjolöken. 

16/4 2011: Purjolöken ser fin ut och vi har redan toppat den och näringsvattnat.

18/5 Vi börjar så kålplantor, ska prova att gro dom i brätten stablade på varann i ett 25 grader varmt " tält".

20/5 Nu är växthuset på plats, där ska kålplantorna vara efter 2-3 dagars groning och sedan tomater och gurka.

25/5 Vi har sått morotsfrö, och palsternacka snart kan vi även så rödbetor och brytärter 

30/5 Vi har planterat gul lök och purjolök samt sått allt, brytbönor och sen sallad och fänkål är sått i brätten.

1/6 Kålplantorna ser fina ut och groningen av fröna funkade fint.

13/6 Vi börjar plantera ut de första kålplantorna.

15/6 Vi har planterat ut mera kålplantor men vi måste ordna med bevattning innan vi kan plantera ut några fler, handvattna i värsta fall, vi hoppas på regn!

16/6 Vi har nu köpt en traktordriven pump, stamledning och spridare. Det komm även lite regn idag så nu ska kålplantorna klara sig.

23/6 Många milimeter regn senare: Nu har det kommit en rejäl rotblöta och all kålplantor är i jorden förutom de som vi nyss sått i brätten, salladskålen.

26/6 Idag har vi kört hjulhackan vid palsternackorna och rödbetorna. Vi fick så om rödbetorna det var troligtvis stinkfly som hade ätit upp stor del av groddplantorna för att vi inte täckte med fiberväv i tid. Vi ville ha koll på när vi skulle flamma. Vi har även satt ut de kompletterande plantorna av brytärtor och satt upp nät åt dom. Purjolöken och en del av löken har blivit fria från ogräs.

28/6 Resten av löken har vi handrensat och vi har även gödselvattnat löken med biobact för att se om det har effekt. Och äntligen har vi fått tillbaka traktorn från verkstan, nu måste vi kupa på potatisen.

19/7 Nu har vi äntligen fått bukt med ogräset vid kålplantorna (med hjulhacka och penelhacka) och gödslat på de lite mera, men ogräset vid kålrötterna har vi kvar. Vi har insett att för att få det lättare med ogräset krävs en bättre jorbearbetning och därför har vi införskaffat en rotorharv. Vi har hunnit använda den där vi planterat salladskålen, så det blir intressant att se vilken skillnad det gör jämfört med jordbearbetning med jordfräs som vi använt till övrigt kål.

Vi har även handrensat palsternackor, rödbetorna och morötterna. Purjolöken och den gula löken fick vi handrensa en andra gång. Potatisen har vi kupat på två gånger med vår rotorkup som även tar bort ogräs från fåran mellan potatisraderna.

23/7 Första försäljningsdagen gick bra, det var invigning av Marahamn. Nu väntar den sista rensningen av potatisen och kålrötterna, sedan är det bara att fokusera på försäljningen.

1/10 Mycket har hunnit hända sedan sist och vi har inte stått utan göromål. Vi har stått på torget 7 gånger och även varit på Boden skördemarknad. Prenumerationerna har startat. Vi har flyttat vårat kyllager och isolerat vårat dubbelgarage för att kunna lagra in potatisen där. Vi har fått upp 6 ton potatis och har minst 8 ton kvar i landet. Vi har under fredag 30/9 och lördag 1/10 haft en lyckad premiär för vår gårdsförsäljning. Just nu bygger vi ett litet hus till vårt kylrum som nu kommer att stå fristående utomhus. För att få plats med maskinhall, större lager och grusad plan har vi avverkat träd, planerat tomten, dränerat och fyllt med grus, maskinhallen och 140kvm lager kommer vi att göra nästa år. Nu gäller det all få upp allt ur jorden innan det fryser..men prognosen ser bra ut.

Gårdsbutiken är stängd under sommaren, vi öppnar till hösten igen.
  

Gilla oss på facebook

Nyhet: Vårt företag har fått Kalix Kommuns miljöpris 2011. Inspirerande tycker vi.

Länkar

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.